Zoekmachines volgen links van webpagina naar webpagina, van website naar website.

Een zoekmachine als Google bestaat uit drie onderdelen: een zoekrobot, een index en een algoritme. De zoekrobot, ofte crawler, volgt 24/7 links en bewaart de HMTL-versies van de bezochte pagina’s in een gigantische database. In de eerste plaats moet je ervoor zorgen dat Google weet dat je bestaat. Daarvoor moet er een link zijn van een andere website naar de jouwe.

Wil je dat Google je website goed indexeert, dan dient die website ten eerste op technisch vlak in orde te zijn. Ten tweede moet je ook zorgen voor kwalitatieve content. Google kijkt nauwelijks om naar trage websites met slechte inhoud. Als de zoekrobot al eens langskomt, dan zal hij weinig inhoud downloaden. En dus weinig indexeren, met alle gevolgen van dien.

Net als andere zoekmachines bepaalt Google hoe belangrijk een pagina is aan de hand van het aantal links dat naar die pagina verwijst. Sommige links zijn belangrijker dan anderen. Links van grote websites, die zelf ook veel links ontvangen, zijn over het algemeen belangrijker dan links van kleine websites, die weinig links ontvangen. Belangrijk om weten: wie opzettelijk links van een povere kwaliteit plaatst, kan een straf krijgen van Google.

Google algoritme updates

Panda update = Het doel van de Google Panda Update was het opruimen van lage kwaliteit websites uit de zoekresultaten ten gunste van websites met hoge kwaliteit content.

Hummingbird update = Dit algoritme levert een meer direct antwoord op zoekvragen, ook zou de interactie met de gebruiker menselijker zijn.

Penguin update = Om de kwaliteit van links tussen websites beoordelen. Google kijkt daarbij naar de kwaliteit van de pagina + website waar de link vandaan komt.